Yurtdışı Marka Tescil

Yurtdışı Marka Tescil

Türkiye sınırları içerisinde başvurusu yapılan ve tescillenen markaların, Türkiye sınırları dışında satış yapmak istemeleri durumunda, yurt dışı marka tescilleme işlemini yapmaları gerekiyor. Çünkü Türkiye’de tescillenen bir marka, yalnızca Türkiye sınırları içinde tanınmıyor ve korunuyor. İhracat veya yurt dışına bayilik vermek gibi sebeplerden ötürü sınır dışına mal çıkaracak marka sahipleri, mutlaka ülke sınırları dışında markasını koruyabilmesi için, yurt dışı marka tescil işlemi yaptırmalıdır.

  1. 1
    Marka Tescilleri ve Tescil Sistemleri Nelerdir?

    Marka sahiplerinin, diğer ülkelerde markalarını tescil ettirebilmeleri için dört farklı sisteme yer veriliyor.

    Bunlar ise;

    • Uluslararası (Madrid Protokolü) marka tescili
    • Avrupa Birliği marka tescili
    • Ulusal marka tescili
    • Bölgesel marka tescilidir

    Markaların ihracat yapacağı ülkelerin kabul ve kanun kriterlerinin farklılık göstermesi nedeniyle, bu sistem patentleri oluşturulmuş ve uygulamaya konmuştur.

  2. 2
    Uluslararası (Madrid Protokolü) Marka Tescili Nedir?

    Uluslararası alanda marka tescili yapılabilmesi için, hangi devletlerde marka tescili yapılması gerektiğine karar verilmelidir. Birden çok ülke çapında marka tescili yapılmak isteniyorsa, Türkiye’nin üyeliğinin bulunduğu ve Avrupa Birliği’nce taraf olunan Uluslararası (Madrid Protokolü) marka tescili tercih edilebilir.

    Madrid Protokolü olarak bilinen bu sistemin marka tescil onayı, 1989 senesinde yapılan anlaşmanın kapsamlarına göre düzenlenmiştir. 1996 senesinde Türkiye, bu anlaşmayı imzalayan taraf ülkelerden birisi olmuştur.

    Madrid Protokolü, tek bir başvuruyla taraf ülkelerde marka tescili yapılabilmesini sağlamaktadır. Markanın tescil edilmesinden sonra ise, sicil değişiklikleri bu tescil işlemi kapsamında daha kolay ve hızlıdır.

    Madrid Protokolü, anlaşmaya taraf ülkelerde yerleşik tüzel veya gerçek kuruluşlar ile tescilli bir marka veya tescil için gereken başvuruya sahip olanlar tarafından değerlendirilebilmektedir.

    Madrid Protokolü’nün tescil şartlarını ve tescil aşamalarını incelersek;

    • Tescil başvurusu, kaynak kurum olan Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla yapılmalıdır.
    • Tescil edilmiş bir markanın veya tescil başvurusunun bulunması gereklidir.
    • Başvuru, İngilizce dilinde gerçekleştirilmelidir.
    • Kaynak kuruma yapılan başvuru tarihi, uluslararası başvuru tarihi olarak kabul edilir.
    • Başvuru WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi) tarafından değerlendirmeye alınır.
    • Taraf ülkeler mevzuatlara göre en geç 18 aylık bir süreç içerisinde markanın tescil başvurusunu inceleyip onaylar veya reddederler.

    Madrid Protokolü kapsamında 77 ülkeye marka tescil başvurusu yapılabilmesi mümkündür.

  3. 3
    Avrupa Birliği Marka Tescili Nedir?

    Avrupa Birliği’ne üye ülkeler kapsamında geçerliliği bulunan Avrupa Birliği marka tescil işlemi, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin ofis kanallarıyla veya İspanya’nın Alicante şehrinde bulunan OHIM (Topluluk Marka Tescili) ile gerçekleştirilir.

    Türkiye’nin Paris sözleşmesi tarafı olmasından ötürü, Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişilerin Avrupa Birliği marka tesciline başvuru yapabilmesi söz konusu olabiliyor.

    Türkiye’de marka tescili yapılmışsa, Avrupa Birliği marka tesciline başvuru yapılabilir. Şahıs başvurularında kimlik bilgileri, şirket başvurularında faaliyet belgesi talep edilmektedir.

    Avrupa Birliği marka tescili kapsamında 26 ülke yer almaktadır. Bu ülkeler kapsamında marka tescil işlemi yapılabilmektedir.

  4. 4
    Ulusal Marka Tescili Nedir?

    WIPO ve OHIM sistemlerine üye olmayan ülkeler kapsamında, ulusal marka tescili aracılığıyla marka tescili yapılabilmektedir. Ancak bu tescil türünde, ülkelere tek tek olarak başvuru yapılması ve markanın koruma altına alınabilmesi mümkündür. Yani, her ülkenin başvuru prosedürlerini göz önünde bulundurmak gerekecektir.

    Tescil maliyetleri, ilgili ülkelerin kanunları ve süreçleriyle değişkenlik gösterebilmektedir. Tescil belgesi alındıktan sonra, ulusal marka tesciline başvuru yapılabilir.

  5. 5
    Bölgesel Marka Tescili Nedir?

    Birden çok ülkenin bir araya gelerek, üye ülkelerde geçerliliği ve bölgesel koruması bulunan tescil sistemi, bölgesel marka tescilidir.

    Benelux marka tescil sistemi Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’da bulunan bir bölgesel marka tescil sistemidir. Söz konusu sistemin marka tescil ofislerine yapılan başvurular sonucunda, marka tescili üç ülkede de geçerli olmaktadır.

    OAPI (Afrika Fikri Haklar Örgütü) tescil sistemi, üyesi olan 14 ülke kapsamında marka koruması sunan bir bölgesel tescil sistemidir.

  6. 6
    Tescil Ücretleri Nasıldır?

    Marka tescil sistemlerine, belirli bazı ücretler ödemek gerekiyor.

    Ödenmesi gereken ücret bedellerini sınıflandırmak gerekirse;

    • Başvuru ücreti,
    • Marka sınıfları için ayrı olarak ödenmesi gereken ücretler,
    • Kaynak kuruma ödenmesi gereken bildirim ücretler,
    • Ülkelerin talep edebileceği ek maliyetler, bu ücretlerin kapsamı altındadır.

    Belirtilen bu ücretleri ödeyerek, marka tescil sistemlerinin bünyesine giriş yapılabilir.

  7. 7
    Yurt Dışı Marka Tescil Onay Süreleri Ne Kadardır?

    Yurt dışı marka tescilinin olumlu veya olumsuz sonuçlanması halinde, farklı süreçlerin işlemesi söz konusu oluyor. Reddedilen tescil başvuruları için, itirazın kaynak kuruma yapılması gerekir.

    Olumlu olarak sonuçlanan başvurularda, süreç marka tescil sistemlerinin kapsamlarına göre işler. Bu zaman dilimi yaklaşık 12-18 ay arasında değişmektedir.

  8. 8
    Tescil Koruma Süreleri Ne Kadardır?

    Marka tescil koruma süresi, marka tescil sistemlerinin kapsamlarında genellikle 10 yıl olarak belirtilmiştir. Avrupa Birliği marka tescil sisteminde, 10 yıldan sonra bu süreç 10’ar yıl olarak uzatılabiliyor. Diğer marka tescil sistemlerinde, 10 yıllık süreç sonunda süre uzatma hakkını kullanmak markanın kararına bırakılmaktadır.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com