Patent Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ortaya çıkarılan yeni buluş, bulan kişinin emeği de içinde yer alır. Bunun içindir ki patent buluşun ve kişinin haklarını korumak için ortaya çıkmıştır. Kişi ise bu haklarını güvenceye almak için patent alma başvurusunda bulunur. Patent alma süreci içerisinde birçok insan nelere dikkat edeceğini nasıl yollar izleyeceğini bilmemektedir. Bu aşamada ise insan uzman bir kişiye ihtiyaç duyar. Yelken Patent olarak sizlere patent alma sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri araştırdık ve bu yazıda sizlere sunduk. İşte patent alma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler.
Patent Alma Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli
Buluşu bulan kişi patent almak için hızlı ve düşünmeden hareket etmektedir. Ancak patent alma süreci dikkat ve sabır gerektirir. Bu aşamada sakin olunup, patent alırken nelere dikkat etmemiz gerektiği çok önemlidir. Aksi halde patentiniz onay almayıp geri gönderilebilir. Sizin de süreçteki emeğiniz ve çabanız boşa gitmiş olur.
Patent alma süreci içerisinde şu hususlara dikkat edilmelidir;
- En önemli unsur olarak başvurulacak buluşun daha önce bir patent alınıp alınmadığının araştırması yapılmalıdır. Eğer daha önce buluş ile ilgili bir patent alındıysa başvurunuz kabul edilmeyecektir. Bu da size bir maliyet olarak geri dönecektir.
- Diğer bir konu ise; buluşun tekbir ülkede mi? Yoksa farklı ülkelerde de mi? Kullanılacağının tespitinin yapılması gerekmektedir. Buluşun kullanılacağı ülkelerde hukuka ve kararnamelere aykırı olmaması gerekmektedir.
- Patent alma süreci içerisinde bir diğer önemli husus; patent başvurusunda bulunan kişinin detay bilgi vermemesinden kaynaklanır. Kişi bu bilgileri başkası ile paylaşmak istemez. Patent açıklığının sağlanması Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri sabittir. Yani patent başvurusundaki bilgiler ne kadar detaylı ve doyurucu olursa olumlu dönüş alma ihtimaliniz o kadar yüksek olur.
Bu süreçteki bir başka önemli sorun ise; patentin görsel ifadeler ve çizimlerle yeteri kadar ifade edilmemesidir. Patent başvurusunda teknik detayların doyurucu olmasının yanı sıra, görsel detaylarda doyurucu ve açıklayıcı olmalıdır. Bu durum buluşa daha iyi bir açıklık getirilmesini sağlar, patent alma sürecini ve olumlu dönüş alma ihtimalini arttırır.
Bir başka sorun ise buluşçunun eski teknolojiye tam olarak hakim olmamasıdır. Patent sürecinde eski teknolojinin anlatılması gerekmektedir. Eski teknolojiye hakim olan buluşçu; buluşa hakim olduğunu göstermektedir. Bu durum buluşçuyu bir adım öne taşımaktadır. Patent başvuru sürecinde dikkat edilecek en önemli hususları Yelken Patent olarak sizin için araştırdık.
Patent Başvuru İçin Gerekli Belgeler
Türkiye’de patent başvuruları Türk Patent Enstitüsü’ne yapılmaktadır.
- Buluş konusunu ve işlevini açıklayan tarifname.
- Buluşun teknik özelliklerini açıklayan yazılı belgeler.
- Buluşun teknik özelliklerini açıklayan görseller.
- Müracaat formu.
- İstemler.
Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?
İlk aşama olarak Türk Patent Enstitüsüne, başvuru ücreti dekontu, başvuru dekontu ve diğer belgeler ile patent başvurusu yapılır. Daha sonra patentiniz uzmanlar tarafından şekli olarak incelemeye alınır. Daha sonra eksikleriniz var ise size bildirilir. Bu eksiklerin 3 ay içerisinde tamamlanması gerekmektedir.
Araştırma raporu; şekli eksiklik yoksa veya giderildiyse tekniğin durumu ile ilgili araştırma raporu düzenlenmesi için talep yapılması istenir. Bu talep başvuru tarihinden itibaren 15 ay içerisinde yapılmalıdır. Araştırma ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Araştırma bitince Türk Patent Enstitüsü tarafından araştırma raporu gönderilir. Araştırma raporu olumlu ise Türk Patent Enstitüsü tarafından sistem tercihinin 3 ay içerisinde gönderilmesi gerektiğini bildirir.
Başvuru tercihiniz incelemesiz ise başvuru incelemesiz olarak işleme alınır. İncelemeli sistem tercih edilirse inceleme talebi oluşturulur. Olumlu sonuç alırsanız patentiniz yayımlanır. Başvuru tarihinden itibaren her yıl yenilenme ücreti ödenmelidir.