Patent Sahibinin Hakları Nelerdir?
Herhangi bir buluş için patent almayı başaran kişilerin bir takım hakları olur. Patent sahibinin hakları; buluşun yeri, teknoloji alanı, ürünlerin yerli ya da ithal olması fark etmeksizin verilir. Patent sahibi haklarını da kendisi belirler. Bu haklar patent başvurusu sırasında ya da patentten doğan haklar için istemler ile belirlenir. İstem ya da istemler tarifname ve resimlerin esas alınması ile belirlenir. Patent sahibi olma esnasında istem ya da istemler patent sahibi haklarını oluşturur.
Sahibinin hakları, başvurusu yapanların ya da patent sahibi olanların haklarını korur. Aynı zamanda patent sahibinin hakları üçüncü kişilere karşı korumanın makul düzeyde çizgilerini belirler.
Bir ürün ya da buluş için patent sahibi olma bazı konularda koruma sağlar. Bu konular;
- Patent konusu olan ürünün ticari amaçlı olarak satılması, kullanılması ya da ithal edilmesi gibi durumlardır. Bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka bir nedenle kullanılan ürünler patent sahibinin izni olmadan gerçekleşemez.
- Patent konusu olan bir usulün kullanılması da aynı şekilde sıralanır.
- Kullanılmasının yasak olduğu bilinen ya da bilinmesi gereken usul patentinin kullanılmak üzere 3. kişilere teklif edilmesidir.
Bu maddeler ile patent sahibinin hakları bir şekilde ihlal edilmiş olur.
Patent Tecavüzü
Patent sahibinin haberi olmadan bir ürünün kısmen ya da tamamen kopyalamak patent hakkına tecavüz olarak sayılır. Burada önemli olan buluş konusu ürünün kısmen dahi olsa kopyalanmış olmasıdır.
Kısmen ya da tamamen taklit yolu ile üretilmiş olan ürünlerin satılması, dağıtılması ya da ticari amaçlı kullanılması tecavüz sayılır. Bu ürünün taklit yolu ile meydana geldiğini bildiği halde ya da bilmesi gerektiği halde kopyalaması kanuni yaptırımlar doğurur. Sözleşmeye dayalı olarak patent sahibi olma ile patent alanların lisans ve zorunlu lisans ile verilmiş hakları bulunmaktadır. Bu hakların izinsiz olarak genişletilmesi ya da hakların üçüncü kişilere devredilmesi de tecavüz sayılır.
Patent haklarına tecavüz sayılan eylemlere destek vermek ya da iştirak etmek veya teşvik etmek de aynı kapsamdadır. Bu destek ya da teşvikler hangi durumda gerçekleşirse gerçekleşsin kanuni olarak yasal değildir. Kendisine temin edilen ürünlerin ticari alana çıkarılan, aynı zamanda ürünlerin nereden temin edildiğini ve haksız olarak üretildiğini bilmekten kaçınmak da patent sahibinin hakları konusunda tecavüz olarak nitelendirilir. Alınan patent bir ürünün yapılışında yer alan bir usul için alınmışsa aynı nitelikleri taşıyan her ürün bu usule göre işlenmiş sayılacaktır. Usule tecavüz etmediğini ve ürünü bu şekilde ürettiğini iddia eden davalılar bu durumu ispatlamak zorundadır.
Patent Sahibinin Hakları Ne Zaman Kullanılır?
Patent sahibi olanlar haklarını müracaat döneminde ya da bu dönem sonrasında mı kullanacaklarını merak etmektedir. Patent sahibi olma için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapanlar patent sahibi, bu hakkın resmi bültende yayımlanmasını bekler. Resmi patent bülteninde yayımlanan patent ile patent sahibi buluşa vaki olan tecavüzden doğan hukuk ve ceza davası yetkilerine sahip olur.
Patent hakkında tecavüz edenler, patent başvurusundan haberdar edilmişse bu durumda da yasal haklar devreye girer. Haberi olmasına rağmen patent haklarına tecavüz etme durumunda patent sahibinin hakları hukuki olarak aranabilir. Yayından önce patent sahibinin haklarını kullanmasını bir yolu daha vardır. Bu da patent haklarına tecavüz eden kişilerin kötü niyetli olmasıdır.
Patent haklarına tecavüz edenler için iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilebilir. Bu kişilere 60.000 – 100.000 lira arasında para cezası da kesilebilir. İş yerleri 1 yıldan az olmamak sureti ile kapatılabilir.
Patent hakkında daha fazla bilgi almak için >> https://www.yelkenpatent.com/patent-faydali-model/