Patent Nedir ?
Patent; tarımda ve sanayide kullanılmak üzere icat edilen bilimsel ve teknik bir buluşu korumak için buluşçuya verilen belgedir.
Patenti Nasıl Alırım?
Türkiye’de patent, Türk Patent Enstitüsü tarafından verilir. İlk önce Patent Başvuru Formu doldurulur. Geriye kalan eksik belgeler toplanır ve Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapılır.
Patent Başvurusu Yapmadan Önce Ne Yapmalıyım?
Patent başvurusu yapmadan önce ilk yapılması gereken; patent sorgulamasıdır. Patent sorgulama; buluşun patentinin daha önceden başkası tarafından alınıp alınmadığını, benzer bir buluş olup olmadığını kontrol etmenizi sağlayan bir uygulamadır. Daha sonra Patent Başvuru Formu ile başvurunuzu yapabilirsiniz.
Patente Neden Gerek Duyulur?
Patent; buluşa ve buluş sahibini 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile koruma altına almıştır. Buluşun, buluş sahibinin izni olmadan kullanılması, üretilmesi, satılması veya piyasaya sürülmesi yasaklanmıştır.
Türkiye’de Kaç Çeşit Patent Koruma Sistemi Vardır?
Türkiye’de iki tür patent koruma sistemi vardır. Bunlar; incelemeli ve incelemesiz patentlerdir. İncelemesiz patent; mali kaynakların kısıtlı olduğu zamanlarda, patentin daha hızlı alınmasını gerektirecek zamanlarda alınır. İncelemesiz patentin koruma süresi 7 yıldır.
İncelemeli patent; patentin gerekli kriterleri yerine getirip getirmediğine dair bir rapor verilir. İncelemesiz patente göre daha güvenilirdir. Koruma süresi 20 yıldır. İncelemeli patent başvurusundan önce patent sorgulama işleminin yapılmasında yarar vardır.
Tüm Dünyayı Kapsayan Bir Patent Sistemi Var Mı?
Hayır. Tüm dünyayı kapsayan bir patent sistemi yoktur. Bir patent tescilinin tüm dünyada geçerli olabilmesi koruma sağlanması istenilen her ülke için ayrı ayrı patent başvurusu yapılması gerekmektedir. Türkiye’den aldığınız bir patent sadece Türkiye’de geçerlidir.
Patent Koruması Hangi Durumlarda Son Bulur?
Bu durum 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Kanununda belirtilmiştir. Patent koruması şu durumlarda sona erer;
- Koruma süresinin dolması
- Patent sahibinin hakkından vazgeçmesi
- Yıllık yenileme ücretin ve ek ücretlerin ödenmemesi
- Maddeden dolayı patent hakkı sona erdiyse; patent sahibinin ödemenin mücbir sebeplerden dolayı ödenmediğini ispatlarsa patent hakkı devam eder.
- Patent hakkı sonlandırıldıktan sonra buluş toplumun malı sayılmaktadır.
Patent Başkasına Devredilebilir Mi?
Patent başvurusu veya patent hakkı 551 sayılı KHK’nın 86.maddesinde belirtiği gibi; başkasına devredilebilir, miras ile kalabilir, patent başvurusu ya da patent rehin edilebilir, kullanma hakkı lisans söz konusu olabilir.
Hangi Buluşlarda Patent Alınabilir?
Bir buluşun patent alabilmesi için iki husus gereklidir;
Yeni tekniğin bilinen bir teknolojiye dahil olmayan yeni bir buluş olması.
Yeni tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulanabilir teknolojiler patent alabilir.
Hangi Buluşlarda Patent Alınmaz?
- Yeni keşifler, matematik buluşları, bilimsel teoriler
- Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri
- İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri
- Zihni faaliyetler, oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemler
- Kamu düzenini veya ahlakını bozabilecek buluşlar
- Bilimin derlenmesi, düzenlenmesi sunulması
- Bitki veya hayvan yetiştirme usullerini kapsayan buluşlara patent verilmez
Türkiye’nin üye olduğu uluslararası ve bölgelerarası patent ile ilgili anlaşmalar nelerdir?
- Paris Anlaşması
- Patent İşbirliği Anlaşması
- Avrupa Patent Sözleşmesi
- Strasburg Anlaşması
- Budapeşte Anlaşması
- Avrupa Birliği Ortaklık Konseyi Anlaşması
Faydalı Model Nedir?
Kimyasal maddeler ve usuller haricinde sanayiye uygulanabilecek her türlü yeni ürün faydalı model olarak sayılabilmektedir. Patent ile karşılaştırılınca daha az maliyetle koruma elde edilebilir. Faydalı modelde, patentte olduğu gibi araştırma ve inceleme yapılmamaktadır. Bunda dolayı daha az güvenlidir. Faydalı modelde koruma süresi 10 yıldır.
Patent ile ilgili sıkça sorulan soruları sizin için hazırladık. Kafanızdaki sorular giderildiğine göre, buluşunuzun patent sorgulama işlemini yaptıktan sonra Patent Başvuru Formu ve diğer gerekli belgeler ile Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunabilirsiniz
Patent hakkında daha fazla bilgi almak için >> https://www.yelkenpatent.com/patent-faydali-model/