Patent / Faydalı Model

Patent

Bir buluşunuz varsa bu buluşun çalınma ya da kopyalanma ihtimaline karşı onun patentini almalısınız. Bu patenti almanız o buluşun üzerinde uzun bir süre boyunca üretim, kullanım ve ticaret hakkını elde etmenizi sağlar. Yani patentini aldığınız ürünün ya da buluşun üzerinde tekel hale gelirsiniz.

Patentlerdeki asıl amaç da insanların ekonomik kazançlarını gözeterek buluş yapmaya yönelmelerini sağlamaktır. Patent başvurularından önce diğer tescil işlemlerindeki gibi bu buluşun daha önce bulunup bulunmadığının iyi araştırılması gerekir. Yelken Patent olarak patent sürecinizin bu ilk aşamasında size ücretsiz destek vermekte ve gerekli patent karşılaştırmalarını yapmaktayız.

Patent işlemlerinin yanında Türkiye’de yapılan bir başka işlem ise faydalı model tescilleridir. Bu tescil modeli patente göre hem daha ucuza mâl edilir hem de daha kısa sürede tamamlanabilir. Bu tip başvurular genelde küçük işletmelerce yapılır. Firmamız patentlerin sorgulanması, dosyalanması, işlemlerin takibi gibi alanlarda hizmet vermektedir.

  1. 1
    Patent Nedir?

    Patent, buluşları özendirme, yaratıcı olan fikirlerin ilerleyebilmesinin önünü açma ve ülkenin gelişimini sağlayacak sanayinin gelişmesine katkı sunulması amacıyla devletler tarafından desteklenen ve sahibine getirisi olan işlemlere verilen isimdir. Patent alındığında o ürünün ya da buluşun kullanım hakkı patent sahibine tescillenmiş olur. Patent tescili yaptığınızda o buluşun hakkı 20 yıl süresince size verilir.

    Ancak bu 20 senelik sürecin ardından uzatma hakkınız bulunmadığından dolayı artık buluşunun kamu malı sayılır. Böylece isteyen herkes o buluş üzerinde kullanım hakkına sahip olmuş olur. Patentini yaptığınız buluşunuzu satabilir, lisans vererek bir başkasına kiralayabilir ya da miras yolu ile başkalarına verebilirsiniz.

  2. 2
    Patent Araştırma - Sorgulaması Nasıl Yapılır?

    Patentini almayı düşündüğünün buluşun patent başvurusunu resmi olarak yapmadan önce bu konu hakkında daha önce patent alınıp alınmadığını kontrol edip işlemlerinize öyle devam etmelisiniz. Aksi takdirde yaptığınız başvurular olumsuz sonuçlanacaktır. Boşa kürek çekmek yerine gerekli sorgulamaları ve araştırmaları yaparak ya da bir firmaya yaptırarak başvurunuzu yapmanız daha akıllıca olacaktır.

    Yelken Patent firmamıza bu konu hakkında başvuru yaparak gerekli araştırma ve sorgulamaları yaptırabilirsiniz. Araştırmalarda konu hakkında uzman olunması gerektiğinden araştırmaları firmamız aracılığıyla yaptırmanız daha sağlıklı bir sonuç almanızı sağlayacaktır.

  3. 3
    Patent Tescili Nedir?

    Daha önce hiç kimsenin bilmediği ve bulunmayan bir ürüne sahipseniz ve bunun icadını siz yaptıysanız bu ürünü patent alarak adınıza tescilleyebilirsiniz. Bu patenti almak size belirli bir süre o üründen kazanım getirecektir. Patenti tescil ettirmeniz size o ürünün bütün haklarını vermektedir.

    Patent ayrıca o ürünü sizden başka hiç kimsenin sizin izniniz olmadan kullanamayacağını ya da ürün üzerinden kazanım sağlayamayacağını da gösterir. Bu durum aksi bir şekilde gelişirse de o kişiye karşı yasal başvuru haklarınız bulunur. Yani patent almanız sizin ürüne tamamen sahip olmanızı sağlar. 1995 senesinde çıkarılan patent kanunu 2017 yılında kapsamı daha da genişletilerek yeni halini almıştır.

  4. 4
    Patent Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Patent başvurunuza geçilmeden önce firmamızda yaptığımız araştırmalar olumlu çıkarsa yani bu patent daha önce alınmamışsa patent başvurusu işlemleriniz başlatılır.

    Patent başvurunuzu yapabilmek için:

    • Patent tescili yaptırmak için başvuru formunu doldurmanız,
    • Patent başvurusu için başvuru ücretinin yatırılmış olması,
    • Patentinizin ve buluşunuzun anlatıldığı kısa tariflerin yer aldığı bir belge ve ayrıca ürünün eğer bulunuyorsa teknik çizimlerinin olduğu belge veyahut çizimi yoksa fotoğrafı (Bu aşamada fotoğraftan teknik çizim yapmaktayız)
    • İşlemleri sizin adınıza yürütebilmemiz için noterden tasdiklenmesine gerek olmayan bir vekaletname gerekmektedir.

    Patentler ikiye ayrılır. Bunlardan ilki olan incelemeli patentin tescili 20 yıllığına yapılır. Patent başvurunuzun sonucunun olumlu gelmesi durumunda patent başvurunuzun ne şekilde devam edeceğine siz karar verirsiniz. İncelemesiz patent tescili ise 10.01.2017 tarihinde kaldırılmış olup artık başvuru alınmamaktadır.

  5. 5
    Kaç Çeşit Patent Vardır?

    Ülkemizde patent tescillerinin yapılabileceği iki çeşit patent bulunmaktadır. Bu patentler farklı özelliklere sahiptir. İncelemeli ve incelemesiz patent olarak ikiye ayrılan patent çeşitlerinden incelemesiz patent 2017 yılında başvuruya kapatılmış olup sadece incelemeli patent başvuru yapılabilmektedir.

    Bu nedenle artık patentler arasında ayrım yapılmadığından sadece incelemeli patentler hakkında kurallara uyulması gerekmektedir. Firmamızca yapılan tüm işlemler incelemeli patentlere uygun olarak yapılmaktadır.

  6. 6
    Rüçhan Hakkı Nedir?

    Rüçhan hakkı öncelikli hak anlamına gelir. Markanızı tescil ederken eğer yurt dışında marka başvurusu yaptıysanız altı aylık süreyi geçirmeden önce Türkiye’de de marka tescil başvurunda bulunmalısınız. Bu başvuruyu yaptığınızda rüçhan hakkı elde etmiş olursunuz. Rüçhan hakkınızı elde edebilmek için başvuru yapmanız gerekir. Yani başvuru yapmadığınızda devlet size bu hakkı vermez.

    Rüçhan hakkınızı alabilmek için talebinizi ve başvurunuzu aynı gün yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Başvurunun tamamlanması için ikisinin de aynı anda yapılması zorunludur. Rüçhan hakkınızı almak için firmamızdan hizmet alabilir ve prosedürlerle boğuşmak zorunda kalmazsınız.

    Rüçhan hakkını almak için başvurunuzu yapmanızın ardından rüçhan hakkını gösteren belgeyi de üç ay içinde göndermelisiniz. Gönderdiğiniz belgede Türkçeye çevrilmiş hali de bulunmalıdır. Devletin bu hakkı tanımasındaki asıl amaç ise ilgili markaya ait hakların kötü niyetli kişilerce başka ülkelerde kendi adlarına tescil edilmesinin önüne geçmektir.

  7. 7
    Patent Verilerek Korunan Buluşlar Nelerdir?

    Patent alabilmeniz için buluşunuzun taşıdığı şartların patent alma kurallarına uyması gerekir. Bunları yenilik, sanayiye uyumluluk ve teknikte bilinir olan durumdan farklılık göstermesi olarak sayabiliriz. Buluşunuzun dünyada herhangi bir yerde bu tip bir patentinin alınmamış olması, tarımda ya da sanayide üretilebilen ve kullanılabilen bir ürün olması gerekir.

  8. 8
    Patent Sınıfına Girmeyen Buluşlar Nelerdir?

    Her ne kadar patentler kanunlarla korunuyor olsa da bazı buluşların patentleri topluma yarar sağlama konusunda ya da başka sebeplerle patent verilmesinin uygun görülmemesi nedeniyle verilmez.

    Bunlar:

    • Matematik alanında yeni keşif ve teorilerin geliştirilmesi,
    • Hali hazırda kişilerin oynamakta olduğu oyunlara yeni metot ya da planların eklenmesi,
    • Bilgisayarlarda hazırlanan yazılım,
    • Yeni bir cerrahi metodun bulunması,
    • Kamu ahlakını ve düzenini bozabilecek buluşlar,
    • Deneysel ortamda üretilen bitkiler ya da hayvanlardır.

Patent Hakkına Tecavüz (İhlal) Durumları

Buluşunuzun patentini almanızdan sonra patent haklarına tecavüz ile yani patent haklarınızın ihlalleri ile karşılaşabilirsiniz.

  • Bu durumların ilki sizin patentini aldığınız ürünü izniniz olmadan tamamen ya da bir kısmını sizinmiş gibi üreterek kopyalamak oluşturur.
  • İkinci kısım ise patentinizin çalınmasının ardından bunun suç olduğunun bilinmesi durumunda dahi ürünleri satmaya, dağıtmaya yani ticaretini yapmaya başlamak veya devam etmektir.
  • Üçüncü ihlal durumu sizin ürünlerinizi yine kendi üretmiş gibi buluşunuzu tamamen kendi bulmuş gibi yurt dışına satmaktır.
  • Dördüncü ihlal patentini aldığınız ve size lisansının verilmiş olduğu buluşun haklarını genişletmek ve hatta bu hakları sizden habersiz bir başkasına devretmektir.
Patent / Faydalı Model
  • Beşinci ihlal durumu birinci ve dördüncü ihlal durumlarında bulunan kişiye yardım ve yataklık etmek veyahut onun bu işlemlerini kolaylaştırmaktır.
  • Son ihlal durumu ise zaten haksız olarak üretip sattığı ürünü nereden temin ettiğini saklaması yani yetkili mercilere bildirmemesidir. Üretilen ürün bu şekilde çalıntıya uğrarsa gerekli cezai işlemlerle karşı karşıya kalır.

Firmamızda patent haklarınızı koruyabilmeniz için hukuk danışmanları görev almaktadır. Patent haklarınıza yapılan ihlaller hakkında hukuk danışmanlığımızdan her zaman yardım alabilirsiniz.

Tescilli Patentin Koruma Süresi

İncelemesiz ve incelemeli olarak alınan patentlerin koruma süreleri de farklıdır. İncelemesiz patent başvuruları artık her ne kadar alınmıyor olsa da hali hazırda daha önce alınmış olan incelemesiz patentlerin koruma süreleri devam ediyor. Bu tip patentlerin koruma süreleri yedi senedir.

Ancak bu süre bittiğinde inceleme talep etmeniz durumunda patentinizin süresi 20 seneye tamamlanacak şekilde genişletilebilmektedir. İncelemeli patentin koruma süresiyse 20 yıldır ve hiçbir şekilde uzatılmaz. Koruma sürelerinin yirmi seneye tamamlanabilmesi için her yıl kayıt ücretlerinin düzenli bir şekilde ödenmesi gerekir.

Ödeme süreleri hakkında ve incelemesiz patentlerinizin incelemeye tabi tutulması hakkında bilgi almak ve işlemlere başlamak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

 

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com