Marka Tescil

Marka Tescil

Oluşturduğunuz bir marka yasal yönden tescil ettirilmediği sürece size ait olmamaktadır. Bu da markanızın bir başka kişi ya da kuruluş tarafından kullanılma ihmalini doğurur. Bir markayı tescil ettirmeden önce onu tanıtma işlemine başlamamalısınız.

Birçok firma önce markayı ürünleri veya hizmetleri üzerinde kullanmaya başlamakta, tescilini sonra yaptırmaktadır. Marka piyasada duyulmaya başlanınca da marka tescil edilme yoluna gidilir. Ancak bu aşamada markanızın bir başkası tarafından tescil edilmiş olma olasılığıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Markanızı ve ticari unvanınızı tescil ettirdiğinizdeyse artık markanızı dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Bu nedenle önceliği marka tesciline vermelisiniz. Yelken Patent olarak marka tescil işlemlerinizi sektörde en hızlı ve en uygun fiyatlarla yapmanın gururunu yaşıyoruz.

  1. 1
    Marka Nedir?

    Marka, işletmenizin ya da kuruluşların üretmiş olduğu ürünleri diğer firmaların ürünlerinden ayırt etmek amacıyla kullanılır. Kelime ya da kelime grubu, çeşitli şekiller, ürün resimleri, kişi adları gibi basım yolu ile çoğaltılabilen her işarete marka adı verilir.

    Marka sayesinde ürünler diğer ürünlerden ayırt edilebilmektedir. Marka seçiminde olduğu kadar markayı üzerine yapıştıracağınız ürünün kalitesi de büyük önem taşır. Bazen ürünlerin kalitesi o kadar yüksek olur ki bu ürünler markalarının dahi önüne geçebilir.

    Örneğin tıraş bıçağı almak isteyen kişilerin birçoğu tıraş bıçağı istemek yerine “xxx” adını kullanır. Kadınlar da maskara adı yerine Rimel markasını sarf ederler. Bütün bunlar sizin markanızı kuvvetlendiren ve değerlendiren etkenlerdir. Bu sebeple de markanızı tescil ettirmeniz ve korumaya aldırmanız oldukça önemlidir.

  2. 2
    Marka Nasıl Oluşturulur?

    Öncelikle sizi ve ürünlerinizi en iyi şekilde yansıtan bir marka seçmelisiniz. Unutmamalısınız ki markanız sizin satış rakamlarınızı etkilemektedir. Markanızı seçmenizin ardından yapacağınız işlemse bizim aracılığımızla Türk Patent Enstitüsü kurumuna başvuru yapmaktır. Ülkemizde marka alabileceğiniz beş tür bulunur.

    Ortak marka, garanti marka, hizmet için marka, alt marka ve ticari marka olarak adlandırılan bu türlerden herhangi birinden markanızı tescil ettirmenizin ardından o markayı sizden başka kimse kullanamamaktadır.

  3. 3
    Markanın Önemi Nedir?

    Marka oluşturma aşamasında çalışma arkadaşlarımız sizi iyi bir isim bulma konusunda yönlendirecektir. Çünkü bir ürün ya da ürün grubunun satışını sağlayan ve artıran en önemli etkenlerin başında markalar gelir.

    Yani seçeceğiniz marka tüketicinin size yönelmesini sağlayabileceği gibi piyasada tutunamamanıza da yol açabilir. Bu nedenlerden ötürü marka oluşturulmasında satacağınız ürünün özelliklerine göre bir isim belirlemelisiniz. Markalar firmanızın değerini artıran en önemli etkenlerdir.

    Eğer satışa sunacağınız ürün piyasada olmayan bir ürünse ya da piyasada olanlardan daha kaliteli ise markanız sizin reklam aracınız haline dönüşecektir. Bu sebeple markanızı seçerken akılda kalıcı olmasına, diğerlerinden kolaylıkla ayırt edilebilmesine, ismin orijinalliğine, ürünün içeriğiyle uyumlu olmasına ve yasalara uygun olmasına dikkat etmelisiniz.

  4. 4
    Marka Sınıfları Nedir?

    Markalar toplamda 45 ayrı sınıfa ayrılmıştır. 1 – 34 arası üretim yapan markaları, 35 – 45 arası hizmet eden markaları gösterir. Firmanızın esas olan faaliyetlerini belirterek gerekli aramaları yaptığınızda ya da markanızın tescili için bize başvurduğunuzda hangi grup içerisinde olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

    Birinci sınıf içerisinde sanayi, bilim, ormancılık alanlarında kullanılmakta olan kimyasal ürünler yer alır. Bunlara yangın söndürmede kullanılan ürünler, yapıştırıcı ürünleri ve gübreleri örnek verebiliriz. İkinci sınıf ise işlenmemiş reçineleri, boya, pas önleme maddeleri, vernik, ayakkabı boyası, yazıcı toner ya da mürekkebi ve toz halinde satılacak olan metal ürünleri kapsar.

    Üçüncü sınıfta sabun, diş macunu, dişi beyazlatan tozlar, zımparalar, deriler, cila, deterjan gibi ürünleri sayabiliriz. Bu sınıflandırmalar 45.sınıfa kadar gider. Hangi sınıflandırmada yer almanız gerektiğini firmamıza başvurduğunuzda kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

  5. 5
    Marka Tescili Nedir?

    Ticaretle uğraşıyorsanız ya da ticari hayata atılacaksanız sizin en önemli yardımcınız markanız olacaktır. Markalar müşterilere ürünleri pazarlamanızda büyük rol oynar. İyi bir marka seçimi yapmanız halinde iş dünyasında unutulmayacak firmalar arasına girebilir ve sattığınız ürünleri bir başka firma üretiyor olsa dahi piyasadaki ilgili ürün sizin markanızla anılmaya başlar. Marka tescili patent başvurularından daha kolay yapılır.

  6. 6
    Marka Tescili Nasıl Yapılır?

    Marka tescilinizi yapabilmek için Yelken Patent firmamıza başvurabilirsiniz. Aracı olmadan yaptığınız işlemler uzun süre uğraşmanıza neden olacaktır. Firmamıza tescil işlemi için geldiğinizde markanızı belirlemiş iseniz aynı gün içerisinde başvurunuzu yapmaktayız. İsim tescili ya da marka tesciliniz başvurunun yapılmasının ardından işleme alınmaktadır.

    Ardından Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından size başvuru yaptığınıza dair evraklar gönderilir. Başvuru belgelerinizi bize getirmeniz ya da yollamanızın ardından işlemlere devam edilir. Üç aylık bir süre boyunca markanızın incelemesi yapılmakta ardından da marka başvurunuz ve markanız uygun bulunursa kabul edilmektedir.

    Kabul edilen markalar sizin adınıza Resmi Markalar Bülteni adlı gazetede yayımlanmaktadır. Markanızın resmileşmesi için gerekli belgelerin ücretlerinin ödenmesinin ardından da markanız sizin adınıza tescil edilmiş olur.

  7. 7
    Marka Tescil Başvurusu Nereye Yapılır?

    Markanızı tescil ettirmek için yapmanız gereken tek şey firmamıza başvurmaktır. Online olarak yapabileceğiniz başvurunuzu dilerseniz firmamıza bizzat gelerek de yapabilirsiniz.

    Başvuru aşamasında belirli aşamalardan geçildikten sonra ilgili kuruma başvuru yapmak için bazı belgeler talep ederiz. Bu belgeleri getirmenizin ardından da başvuru işlemleriniz başlamış olur. İzninizin olması ve gerekli belgeleri temin edip bize sunmanızın ardından bir saat içerisinde tescil başvurunu yapmaktayız.

    Başvurular Türk Patent ve Marka kurumuna yapılırken markanıza bazı durumlarda ret kararı çıkabilmektedir. Ret kararlarının ardından ise firmamız sizin adınıza Markalar Dairesi Başkanlığı’na gerekli itirazları yapmaktadır. Yani başvuru sürecinde belge temin etmenizin ardından hiçbir işlemle uğraşmanıza gerek kalmaz.

  8. 8
    Marka Tescili İçin Gerekli Evraklar Nedir?

    Marka tescil başvurularında unvanınızın niteliğine göre iki farklı evrak temin çeşidi söz konusudur. Eğer marka tescilinde şahıs başvurusu yapacaksanız temin edeceğiniz çok fazla belge yoktur. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı, adı – soyadı bilgilerinizi ve adresinizi bizimle paylaşmanız yeterli olacaktır.

    İlgili adres iş yerinizin, iş yeriniz yoksa da evinizin adresi olabilmektedir. Eğer herhangi bir logonuz varsa başvurunuzda bunu da sunabilirsiniz. Ancak logoyu sunmanız mecburi bir işlem değildir. Bunların haricinde patenti alabilmemiz için bize bir vekalet vermeniz gerekir.

    Son olarak markanızın tescilini yapmak için ödediğiniz ücretin makbuzunu da bize vermelisiniz. Eğer marka tescilinizi tüzel olarak yapıyorsanız yani LTD ŞTİ ya da Anonim şirketseniz sunacağınız belgeler daha farklıdır.

    Bunlar:

    • Ticaret sicil gazetesinin fotokopisi,
    • Vergi levhanızın fotokopisi,
    • Hali hazırda kullandığınız logonun JPG formatlarındaki örneği (eğer yoksa sunum mecburiyeti yoktur),
    • Marka başvurunuzun işlemlerini yapabilmemiz için bir vekaletname,
    • Marka başvurusuna başlayabilmemiz için ödemeniz gereken ücretin ödendiğine dair makbuzdur.

  9. 9
    Marka Tescilinin Aşamaları Nelerdir?

    Marka tescili çeşitli aşamalardan oluşur. Öncelikle sizden istediğimiz belgeleri hazırlamalısınız. Ardından başvuru işlemlerinize geçmeden önce bir ön araştırmadan geçersiniz. Bu işlemi firmamızda ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.

  10. 10
    Online Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Marka tescil işlemlerine online olarak başlamak istiyorsanız firmamıza başvurabilirsiniz. Bunun için sizlerden istediğimiz ilk resmi belgeleri mail atarak bize ulaştırmanız yeterlidir. Marka hakkında gerekli işlemlerin ve araştırmaların yapılmasının ardından tescil işlemleriniz resmi olarak başlar.

Marka Tescil Araştırma

Tescil araştırma kısaca tescil edilen ya da tescil edilen ürünler arasında yapılan araştırmalardır. Bu araştırma sayesinde sizden önce aynı markayı bir başkasının alıp almadığını öğrenmiş olursunuz. Bu işlemi internet sitemizdeki marka araştırma bölümünden arama yaparak kendiniz de gerçekleştirebilirsiniz. Bunu öğrenmenin bir başka yolu ise Türk Patent ve Marka kurumuna bir dilekçe yazmak ve bilgi istemektir.

Marka Tescil Ön Yazısı

Marka tescil ön yazısı sizin markanızı tescillemek için başvuru yaptığınızı gösteren bir belgedir. Bu belge Türk Patent ve Marka Kurumu’nca verilir. Belgenin size ulaşması iki haftayı bulmaktadır. Bu ön yazıyı acil durumlarda ise birkaç gün içinde çıkartabilirsiniz. Ancak böyle bir durumda tekrar harç ücreti ödemeniz istenir.

Marka Tescil

Marka Bülten İtirazı

Marka tescili başvurunuzun olumlu sonuçlanmasının ardından karar marka bülteninde yayımlanır. Ancak sizin almak istediğiniz markanın da başkası tarafından alınıp burada yayımlanması söz konusu olabilir. Bu yayımlanmanın ardından markanızın hakkını almak için itirazda bulunabilirsiniz. Ayda 6-8.000 arası yeni marka yayını yapıldığından bunların takibini yapmak oldukça zordur. Firmamız her ay yayımlanan bu bültenlerin takibini titizlikle yapmaktadır.

Marka Tescil Karara İtiraz İşlemi

Marka kararlarına bu kararlardan zarar görmüş olan kişiler itiraz edebilmektedir. Bu itirazlar yayım tarihinden itibaren iki ay içerisinde yapılır. Yazılı itirazda itirazın mevcut gerekçelerini belirtmek zorunludur. Bu aşamada tescil firmamızdan yardım alabilirsiniz.

Marka Tescili Ret Nedenleri

Eğer tescil ettirmek istediğiniz markanız piyasada bulunan bir markaysa, coğrafi işaret almış olan bir yörenin hakkını gasp ediyorsa, kamu düzenine aykırı ifadeler içeriyorsa, daha öncesinden alınmış markalarla aşırı benzerlik gösteriyorsa ret almanız muhtemeldir. Ayrıca alacağınız markanın tüketicileri yanıltmaya yönelik ifadelere de yer vermiyor olması gerekir.

Marka Ret Çeşitleri

Marka başvurularının reddedilme çeşitleri kısmi ve mutlak olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak ve kısmi reddin nedenlerini benzer marka olması, coğrafi işaretleri kendininmiş gibi göstermesi, dini veya ırki semboller içermesi gibi nedenler oluşturur. Markanızın ret yememesi için öncelikle yanıltıcı ifadeler içermemesi gerektiğine dikkat etmelisiniz.

Marka Tescil Kısmi Ret Nedenleri

Kısmi ret, örneğin siz 19. sınıfa ait olan hazır betonlarla ilgili bölümde tescil ettirilmiş olan aynı markayı 19.sınıftaki bölümlerin tamamına tescil ettirmek isterseniz kurum size beton bölümü haricinde tescil hakkı tanır. Bu durumda o bölümde beton bölümü yer alsa da siz beton ürünlerinde markanızı kullanamazsınız.

Resmi Marka Gazetesi

Bu gazetede sizin ve diğer markaların tescillenmiş olan ya da tescillenme süreci içerisinde olan markalar yayımlanmaktadır. Tescil konularından ve markalardan bu sayede haber alınabilir. Resmi Marka Gazetesi’nde ayrıca kurum tarafından verilen yanlış kararlar için de düzeltme yazıları yayımlanmaktadır. Gazetenin yayında kalma süresi üç aydır.

Marka Takibi ve İzleme

Marka başvurusu yapmanızın ardından sizi uzun bir süreç beklemektedir. Markamın daha önce başka bir benzeri alınmış mı, gibi soruların cevabını araştırmanız için uzun süreler çalışmanız gerekir. Firmamızla çalıştığınızda ise takip ve izleme sistemimiz sayesinde tüm bunlar için uğraşmanıza gerek kalmamaktadır.

Marka Rakip Analizi

Ekonomik imkanların genişlemesi, nüfusun sürekli artış göstermesi gibi sebepler ticaretin ve doğal olarak da ticari rekabetin genişlemesine yol açar. Bu da sizin mevcut rakip sayınızın her geçen gün daha da artmasına neden olur. Firmamız, sizinle aynı grupta ticaret yapan firmaları sürekli izleyerek analiz eder ve sizi belirlenmiş olan ihtimallere karşı uyarır. Böylece markanızı koruma altına almış olursunuz.

Marka Tescili Yenileme

Tescil işleminizin ardından markanız 10 sene süreyle sizin olur. Ancak 10 yılın ardından markanızı yeniden tescil ettirmelisiniz. 10 yılın ardından markanız altı ay daha korunur ve sonra da bir başkası tarafından yeniden satın alınabilir hale dönüşür. Bize tescil yenilememiz için vekalet vererek markanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Marka Tescil Adres Değişikliği

Markanızı tescil ettirdiniz ama adres değişikliği yapmak istiyorsunuz. Bunun için ilgili kuruluşa harç ödeyerek işlem yaptırabilirsiniz. Ancak adresinizi değiştirseniz dahi size yeni bir patent belgesi verilmez. Sadece değişikliğe dair bir belge gönderilir.

Marka Tescil Nevi Değişikliği

Tescil işleminizden sonra markadaki unvanı değiştirebilirsiniz. Mesela LTD ŞTİ.’den A.Ş’ye geçebilirsiniz. Bunun için firmamız aracılığıyla patent kurumuna başvuru yapmanız gerekir. Tescildeki bu değişiklik için yeniden harç ödemeniz gerekecektir.

Marka Tescil Unvan Değişikliği

Bu değişiklik markanın sahibi olan kişinin unvanıyla ilgilidir. Eğer unvanınızdaki değişiklik şirketin unvanında da mevcutsa önce sicil gazetesinde yayımlatırsınız. Ardından bunu patent kurumunuza bizim aracılığımızla bildirmelisiniz.

Marka Veraset İntikali

Ürünlerin ya da hizmetlerin satılabildiği ve miras bırakılabildiği gibi markalarda da bu işlemler yapılabilir. Markanız ileriki yıllarda ürünlerinizden daha değerli bir hale gelmişse markanızı başka bir firmaya satabilir ve bu satıştan yüksek gelirler elde edebilirsiniz. Miras ya da satış yoluyla markanın el değiştirmesi işlemlerine veraset intikali adı verilir.

Marka Tescil Rüçhan Hakkı

Bu hak eskiden sahip olduğunuz bazı haklar sebebiyle öne geçmeniz anlamına gelir. Yani eğer siz markanızı başka ülkede tescil ettirdiyseniz ülkemizde markanızı bu hakkı kullanarak daha kısa sürede tescil ettirebilirsiniz.

Marka Tescil Devir İşlemleri

Marka tescilin ardından on yıl boyunca sizin olur. Yenileme yapmanız durumunda ise bu süre onar yıl süreyle devam eder. Ticarette olduğu gibi markanızı tescil ettirdiğinizde de bunu satıp marka üzerinden para kazanma hakkı elde edersiniz. Satma ya da devretme işlemleri için firmamıza başvurarak patent kurumunda buna dair işlemlere başlayabilirsiniz. İşlemlerin sonucunda markanız yeni sahibinin kütüğüne işlenmektedir.

Marka Tescil Belgesi Düzenleme Ücreti

Marka tescili işlemlerinizin ardından belgenizi teslim almak için ilgili belgenin düzenlenmesi için sizden alınan ücrettir. Bu ücretin ödenmediği durumlarda yaptığınız tüm işlemler yanar ve işlemlere yeniden başlamak zorunda kalırsınız. Bu ücretin de ödenmesinin ardından markanızı kullanmak için bir dahaki yenilemeye kadar başka bir ücret talep edilmez.

Marka Tescil Belgesi Sureti

Markanızı tescil ettirdikten sonra eğer bu belgeyi kaybederseniz aynı yıl içinde maksimum beş defa olmak kaydıyla marka tescil belgesi sureti çıkartabilirsiniz. Bize vekalet ücreti ödemeniz ve tescil kurumuna harcı yatırmanızın ardından iki hafta içerisinde ilgili suret size ulaştırılır.

Marka Tescil Lisansı

Eğer sahip olduğunuz markayı bir başkasının daha kullanmasına izin veriyorsanız lisans işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlemler sonucunda markanız yine sizin korumanızda kalmaya devam eder ancak kullanım hakkını diğer firmayla paylaşmış olursunuz. Bu sayede markanızı para harcamadan büyütebilme şansı elde edersiniz.

Yurtdışı Marka Tescil

Yurt dışında ticaret yapabilmek için yurt dışında da tescil edilmiş bir markanızın olması gerekir. Eğer ülkenizde markanız varsa rüçhan hakkınızı kullanarak daha hızlı bir şekilde yurt dışı marka hizmeti almanız sağlanır. Yurt dışında ve yurt içindeki marka tescilleriniz için firmamız danışmanlarından gerekli bilgileri alabilirsiniz.

 

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com