Marka Bülten İtirazı
Marka tescili başvurunuzun olumlu sonuçlanmasının ardından karar marka bülteninde yayımlanır. Ancak sizin almak istediğiniz markanın da başkası tarafından alınıp burada yayımlanması söz konusu olabilir. Bu yayımlanmanın ardından markanızın hakkını almak için itirazda bulunabilirsiniz. Ayda 6-8.000 arası yeni marka yayını yapıldığından bunların takibini yapmak oldukça zordur. Firmamız her ay yayımlanan bu bültenlerin takibini titizlikle yapmaktadır.
Marka Tescil Karara İtiraz İşlemi
Marka kararlarına bu kararlardan zarar görmüş olan kişiler itiraz edebilmektedir. Bu itirazlar yayım tarihinden itibaren iki ay içerisinde yapılır. Yazılı itirazda itirazın mevcut gerekçelerini belirtmek zorunludur. Bu aşamada tescil firmamızdan yardım alabilirsiniz.
Marka Tescili Ret Nedenleri
Eğer tescil ettirmek istediğiniz markanız piyasada bulunan bir markaysa, coğrafi işaret almış olan bir yörenin hakkını gasp ediyorsa, kamu düzenine aykırı ifadeler içeriyorsa, daha öncesinden alınmış markalarla aşırı benzerlik gösteriyorsa ret almanız muhtemeldir. Ayrıca alacağınız markanın tüketicileri yanıltmaya yönelik ifadelere de yer vermiyor olması gerekir.
Marka Ret Çeşitleri
Marka başvurularının reddedilme çeşitleri kısmi ve mutlak olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak ve kısmi reddin nedenlerini benzer marka olması, coğrafi işaretleri kendininmiş gibi göstermesi, dini veya ırki semboller içermesi gibi nedenler oluşturur. Markanızın ret yememesi için öncelikle yanıltıcı ifadeler içermemesi gerektiğine dikkat etmelisiniz.
Marka Tescil Kısmi Ret Nedenleri
Kısmi ret, örneğin siz 19. sınıfa ait olan hazır betonlarla ilgili bölümde tescil ettirilmiş olan aynı markayı 19.sınıftaki bölümlerin tamamına tescil ettirmek isterseniz kurum size beton bölümü haricinde tescil hakkı tanır. Bu durumda o bölümde beton bölümü yer alsa da siz beton ürünlerinde markanızı kullanamazsınız.
Resmi Marka Gazetesi
Bu gazetede sizin ve diğer markaların tescillenmiş olan ya da tescillenme süreci içerisinde olan markalar yayımlanmaktadır. Tescil konularından ve markalardan bu sayede haber alınabilir. Resmi Marka Gazetesi’nde ayrıca kurum tarafından verilen yanlış kararlar için de düzeltme yazıları yayımlanmaktadır. Gazetenin yayında kalma süresi üç aydır.
Marka Takibi ve İzleme
Marka başvurusu yapmanızın ardından sizi uzun bir süreç beklemektedir. Markamın daha önce başka bir benzeri alınmış mı, gibi soruların cevabını araştırmanız için uzun süreler çalışmanız gerekir. Firmamızla çalıştığınızda ise takip ve izleme sistemimiz sayesinde tüm bunlar için uğraşmanıza gerek kalmamaktadır.
Marka Rakip Analizi
Ekonomik imkanların genişlemesi, nüfusun sürekli artış göstermesi gibi sebepler ticaretin ve doğal olarak da ticari rekabetin genişlemesine yol açar. Bu da sizin mevcut rakip sayınızın her geçen gün daha da artmasına neden olur. Firmamız, sizinle aynı grupta ticaret yapan firmaları sürekli izleyerek analiz eder ve sizi belirlenmiş olan ihtimallere karşı uyarır. Böylece markanızı koruma altına almış olursunuz.
Marka Tescili Yenileme
Tescil işleminizin ardından markanız 10 sene süreyle sizin olur. Ancak 10 yılın ardından markanızı yeniden tescil ettirmelisiniz. 10 yılın ardından markanız altı ay daha korunur ve sonra da bir başkası tarafından yeniden satın alınabilir hale dönüşür. Bize tescil yenilememiz için vekalet vererek markanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Marka Tescil Adres Değişikliği
Markanızı tescil ettirdiniz ama adres değişikliği yapmak istiyorsunuz. Bunun için ilgili kuruluşa harç ödeyerek işlem yaptırabilirsiniz. Ancak adresinizi değiştirseniz dahi size yeni bir patent belgesi verilmez. Sadece değişikliğe dair bir belge gönderilir.
Marka Tescil Nevi Değişikliği
Tescil işleminizden sonra markadaki unvanı değiştirebilirsiniz. Mesela LTD ŞTİ.’den A.Ş’ye geçebilirsiniz. Bunun için firmamız aracılığıyla patent kurumuna başvuru yapmanız gerekir. Tescildeki bu değişiklik için yeniden harç ödemeniz gerekecektir.
Marka Tescil Unvan Değişikliği
Bu değişiklik markanın sahibi olan kişinin unvanıyla ilgilidir. Eğer unvanınızdaki değişiklik şirketin unvanında da mevcutsa önce sicil gazetesinde yayımlatırsınız. Ardından bunu patent kurumunuza bizim aracılığımızla bildirmelisiniz.
Marka Veraset İntikali
Ürünlerin ya da hizmetlerin satılabildiği ve miras bırakılabildiği gibi markalarda da bu işlemler yapılabilir. Markanız ileriki yıllarda ürünlerinizden daha değerli bir hale gelmişse markanızı başka bir firmaya satabilir ve bu satıştan yüksek gelirler elde edebilirsiniz. Miras ya da satış yoluyla markanın el değiştirmesi işlemlerine veraset intikali adı verilir.
Marka Tescil Rüçhan Hakkı
Bu hak eskiden sahip olduğunuz bazı haklar sebebiyle öne geçmeniz anlamına gelir. Yani eğer siz markanızı başka ülkede tescil ettirdiyseniz ülkemizde markanızı bu hakkı kullanarak daha kısa sürede tescil ettirebilirsiniz.
Marka Tescil Devir İşlemleri
Marka tescilin ardından on yıl boyunca sizin olur. Yenileme yapmanız durumunda ise bu süre onar yıl süreyle devam eder. Ticarette olduğu gibi markanızı tescil ettirdiğinizde de bunu satıp marka üzerinden para kazanma hakkı elde edersiniz. Satma ya da devretme işlemleri için firmamıza başvurarak patent kurumunda buna dair işlemlere başlayabilirsiniz. İşlemlerin sonucunda markanız yeni sahibinin kütüğüne işlenmektedir.
Marka Tescil Belgesi Düzenleme Ücreti
Marka tescili işlemlerinizin ardından belgenizi teslim almak için ilgili belgenin düzenlenmesi için sizden alınan ücrettir. Bu ücretin ödenmediği durumlarda yaptığınız tüm işlemler yanar ve işlemlere yeniden başlamak zorunda kalırsınız. Bu ücretin de ödenmesinin ardından markanızı kullanmak için bir dahaki yenilemeye kadar başka bir ücret talep edilmez.
Marka Tescil Belgesi Sureti
Markanızı tescil ettirdikten sonra eğer bu belgeyi kaybederseniz aynı yıl içinde maksimum beş defa olmak kaydıyla marka tescil belgesi sureti çıkartabilirsiniz. Bize vekalet ücreti ödemeniz ve tescil kurumuna harcı yatırmanızın ardından iki hafta içerisinde ilgili suret size ulaştırılır.
Marka Tescil Lisansı
Eğer sahip olduğunuz markayı bir başkasının daha kullanmasına izin veriyorsanız lisans işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlemler sonucunda markanız yine sizin korumanızda kalmaya devam eder ancak kullanım hakkını diğer firmayla paylaşmış olursunuz. Bu sayede markanızı para harcamadan büyütebilme şansı elde edersiniz.
Yurtdışı Marka Tescil
Yurt dışında ticaret yapabilmek için yurt dışında da tescil edilmiş bir markanızın olması gerekir. Eğer ülkenizde markanız varsa rüçhan hakkınızı kullanarak daha hızlı bir şekilde yurt dışı marka hizmeti almanız sağlanır. Yurt dışında ve yurt içindeki marka tescilleriniz için firmamız danışmanlarından gerekli bilgileri alabilirsiniz.