Marka Çeşitleri ve Ürün Adı Olmuş Markalar
Tescil edilecek marka çeşitleri 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de şu şekilde belirtilmiştir; Ortak Marka, Garanti Markası, Ticaret Markası, Hizmet Markası’dır. Öncelikle marka nedir? ne işe yarar onu öğrenelim.
Marka nedir?; Bir işletmenin mal ve hizmetlerini başka bir mal ve hizmetlerini ayırt etmeyi sağlayan işaretler, şekiller, harfler, sayılar, sözcükler, ad ve soyad marka olabilir. Hatta bazen çizimler bile marka olabilir. Marka firmanızın akılda kalıcılığını arttırır. Bunun için marka seçilirken akılda kalıcı; şekiller, harfler, sözcükler kullanılmalıdır.
İşletmelerin ve şirketlerin ticari hayatında önemli bir rol oynayan markalar, bir tanıtım aracı ve kalite simgesidir.
Marka bir ticaret unvanı değildir. Ülkemizde genelde ticaret unvanı ile karıştırılır. Ticaret unvanı şirketlerin veya işletmelerin birbirinden ayırmaya yarayan adlardır. Marka ise sunulan mal ve hizmetleri diğer mal ve hizmetlerden ayırmaya yarar. Ancak tescil ile unvanınızı marka olarak kullanabilirsiniz. Marka tescili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılırken; Ticaret unvanı tescili ticaret odaları veya vergi daireleri tarafından yapılmaktadır.
Marka nedir?: sorusuna verilecek en açıklayıcı cevaplar; Prestijiniz, saygınlık, firma değeri, reklam, bilinirlik yani bir işletmenin her şeyidir.
Marka Çeşitleri Nedir?
Marka Nedir? sorusunu cevapladığımıza göre artık sıra marka çeşitleri nedir? Sorusunu öğrenmeye geldi. Tescillenebilecek markalar 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede dörde ayrılmıştır. Bu çeşitler; Ortak marka, Garanti markası, Ticaret markası ve hizmet markasıdır.
Ortak Marka Nedir?
Üretim, ticaret ya da hizmet işletmelerinden oluşan, bir grup mal veya hizmetleri, diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırmaya yarayan işarettir.
Garanti Markası Nedir?
Farklı işletmelerin ürettikleri, mal veya hizmetlerin üretim usullerini, coğrafi kayaklarını, coğrafi menşeini, ortak özelliklerini, kalitesini garanti etmeye yarayan işaret ya da şekildir. Garanti markasının, marka sahibinin ya da marka sahibine bağlı olan işletmelerin mal ya da işletmelerinde kullanması yasaktır.
Ticaret Markası Nedir?
Bir işletmenin imalatını ya da ticaretini yaptığı malları, diğer işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaret veya şekildir.
Hizmet Markası Nedir?
Bir işletmenin hizmetlerini, başka işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaret ya da şekildir.
Bunlar haricinde birçok marka çeşidi mevcuttur. Ancak bu dört marka çeşidi 556 sayılı Markaların Korunması Hakkına Kanun Hükmünde Kararnamede tescillenebilecek marka çeşitleri olarak verilmiştir. Bu kararnamenin 5. maddesinde bir işaretin marka olabilmesi için o işaretin; çizimle görülebilmesi, baskı yoluyla çoğaltılabilmesi veya benzer biçimde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bazı marka çeşitleri tescil edilemez. Bu yüzden şu marka çeşitleri tescil edilemez; ses, hareket, doku, renk, konum markaları tescil edilemezler.
Ürün Adı Olmuş Markalar
Zamanla markalar o kadar ön plana çıkmıştır ki, ürünlerin ismi o markalarla anılmaya başlanmıştır. Bu durum markanın ne kadar akılda kalıcı ve stratejik olarak ne kadar iyi seçildiğini gösterir.
İşte Türkiye’de ürün adı olmuş bazı markalar; Kağıt Mendil yerine; Selpak, Margarin yerine; Sana, Arazi aracı yerine; Cip, Kauçuk deniz botu yerine; Zoydak, Meyve özlü sıcak içecek yerine; Oralet, Plastik oyun çemberi yerine; Hulo Hoop denmesi gibidir. Bu durum sadece Türkiye’de değil dünyada bu şekildedir. Dünyada ürün ismi olmuş bazı markalar; Traş bıçağının yerini; Gilette, nemlendirici cilt kremi yerine; Vaseline, Oyun konsolu yerine; Atari, benzinli çakmak yerine Zippo denmesi gibidir. Bu sayılan markaların hepsinin saygınlığı ve prestiji rakip markaları geride bırakmıştır. Reklamı iyi yapılmış bir markanın akılda kalıcılığı her zaman daha yüksektir.