Buluş Nedir? Buluş Koruma Yolları
Buluş herhangi bir tanım ile ifade edilmeyen kelimedir. Bunun sebebi ise buluş için sınırlama getirilmemesidir. Tanım yerine buluş için yorum tercih edilir. Buluşun genel yorumu, teknik bir soruna getirilen teknik bir çözüm olarak yapılır. Buluşlar patentler ile koruma altına alınır. Bunun en büyük sebebi ise buluşun teknik bir probleme teknik çözümler getirmesi. Burada geçen teknik kelimesi buluşun patent korumasına alınmasını sağlar. Pek çok kişi buluş nedir? Sorusu için patent konusunu merak etmektedir. Buluşların patent ile korunması için bazı değerleri taşıyor olması gerekir. Gerekli ölçütler sağlanarak buluşlar patent korumasın alınır. Patent için öncelikle bir buluş olması gerekir. Daha sonra bu buluşun yeni olması gereklidir. Son olarak buluşlar için sanayiye uygulanabilir olması ön koşuldur.
Buluş İçin Dört Farklı Koruma Yolu
Buluş yapan kişi için buluş konusunda dört farklı seçeneği bulunur. Bu seçeneklerden istediği kullanılır ve buluşu istediği şekilde varlığını korumaya devam eder.
- Buluş yapan kişi buluşunu kesinlikle açıklamaz ve göstermez. Sadece buluşu yapar ve uygulama olarak dahi buluşu sergilemez.
- Buluş yapan kişi ikinci seçenek olarak buluşunu sergiler. Buluşun açıklanması ve uygulanması onun herkes tarafından kullanım açık hale gelmesi ikinci seçeneği oluşturur. Bu seçenekte buluş nedir? Sorusunun cevabı da alınır.
- Buluş yapan kişi bir diğer seçenek ile buluşunu yazılı hale koruma altına aldığı hale getirir. Bu buluşun korunması için patent başvurusu yapmaktır. Buluşun yazılması tarifname, resimler, istemler ve özet ile gerçekleşir.
- Buluş yapan kişi bunu ticari bir sır olarak saklar. Yani buluşun içeriğini koşullar uygunsa saklar.
Patent İle Korumanın Amacı
Herhangi bir alanda teknoloji ile bir yönteme ya da ürüne çözüm üretmek buluşu beraberinde getirir. Hali hazırda bilinmeyen maddi forma sokulabilen ve kullanılabilen her şey buluş nedir? Sorusunun cevabı olabilir. Topluma fayda sağlayan, insanlar tarafından düşünülen ve keşfedilen ürün ve yöntemler buluşu daha belirgin hale getirir. Genel olarak bakıldığında patent belgeleri için buluşların belgesi denilebilir. Buluşların patent ile korunmasının farklı amaçları vardır. Bu amaçlar buluş nedir? Sorusunun cevabına da açıklık getirir. Buluşların patent ile korunma amaçları:
- Zihni olarak yaratılan şeylerin tanınması
- Buluş faaliyetlerine karşı özendirme
- Buluş sahiplerine ödül verme
Patent sistemi AR – GE çalışmalarının yaygınlaştırılması üzerine kurulmuştur. Bu bakımdan buluş yapıldığı anda patente ihtiyaç da duyar. Amaçlarına uygun hale gelmesi bakımından patent sistemi buluş için mutlaka gereklidir. Patent ile buluş sahipleri buluşlarını başkalarının da kolayca yararlanacağı bir hale getirmektedir. Bu durudan yararlanarak daha faydalı buluş çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıntılı olarak buluş konusunda çalışan ve bu konuyu inceleyen işiler buluş konusu üretme, kullanma ve satma gibi ayrıcalıklar elde eder.
Hali hazırda bulunan bilgiler ışığında bilgiler üretmek buluş nedir? Sorusuna cevap almak ile mümkündür. Öncelikle buluşun tanımı yapılır. Sonrasında buluşlar patent altına alınır. Patent korumasına alınan buluşlar aslında açık bir şekilde ortaya konmaktadır. İstendiği takdirde bir buluşun tüm ayrıntıları burada yer alır. Böylece buluş bir önceki halinden farklı hale getirilebilir. Buluşlar böylece geliştirilir. Toplum yararına daha yararlı hale getirilebilir.
Patent İle Korumada Kriterler
Patent ile koruma altına alınacak buluşlar ilk olarak buluş nedir? Sorusuna cevap vermelidir. Sonraki aşamada yeni olmak zorundadır. Ayrıca buluş için kolayca düşünülüp uygulamaya koyma kriteri bulunmalıdır. Sn olarak buluş için sanayiye uygulanma şartı vardır. Bu üç şartı taşıyan buluşlar için patent koruması sağlanacaktır.