Barkod

Bir ürünün Türkiye’de veya ulusal pazarda tanınmasını sağlayan en önemli faktör, barkoddur. Farklı kalınlıklara sahip çizgilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bu kodlama sistemi, kodlanan ürünün bilgisayarlar yardımıyla tanınmasını sağlar. Yani barkod, bir nevi ürünün referans numarasıdır. Ticarette zamandan tasarruf sağlamak için kullanılan bu kodlama sistemi, ürüne barkod tescili yaptırılarak kullanılabilir hale geliyor.

Barkod Tescil

Barkod Sisteminin Çalışma Mantığı

Barkod, ürünlere özgü olarak atanan semboller bütünüdür. Genellikle kullanılan çizgi barkodlarda ve henüz ülkemizde yaygın olmasa bile, birçok üründe artık yerini alan QR barkodlarda da sistemin çalışma mantığı benzerdir. Ürüne özgü olan bu semboller bütünü, bilgisayarlar aracılığıyla okutulmaktadır. Çizgi barkodları manuel olarak yazarak da bilgisayarlara tanıtabilmek mümkündür.

Bilgisayarlarda saklanan veriler, referans numarası aracılığıyla bilgi erişimine açık bir hale gelir. Herhangi bir mağazada yer alan bir ürünün barkod numarasıyla, ürünün birçok detayı kayıt altında tutulmaktadır. Ürünün fiyatı, ürünün adı, ürünün genel özellikleri gibi bilgiler bu semboller bütünüyle kayıt altına alınır. Ürünlere ilişkin diğer bilgiler, mağazalar tarafından derlenerek sistemde kayıt altında tutulur.

  1. 1
    Barkodlardaki Semboller Neyi İfade Eder?

    Çizgi barkodların kendilerine has terminolojileri ve kuralları bulunuyor. 0-9 arasındaki rakamlardan ve alfabedeki karakterlerden oluşturulan çizgi barkodlar bulunmaktadır. Dünya çapında kullanımda olan birçok farklı çeşitte barkod alfabesi bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunların bazıları yalnızca rakamlara yer verirken, bazı barkod alfabelerinde harflere veya diğer farklı sembollere de yer verilmektedir.

    Uluslararası alanda kullanımda olan barkodlar, EAN sisteminin kapsamındadır ve Türkiye’de kullanılan barkodlar da bu sistem ile sağlanmaktadır. Mağazalarda ayrıca ISBN ve ISSN numaralarının da kullanılması söz konusu olabiliyor.

    Barkodlar, 13 karakterden oluşturulmaktadır. Her bir sembol takımının belirli bir şeyi ifade etmesi söz konusudur. İlk üç hane, ülke kodunu ifade etmektedir ve Türkiye’de kullanılan barkod numarası 869’dur. Barkodda yer alan sonraki 4 hane, firmalara atanan numaraları temsil etmektedir. Firma kodundan sonra gelen 5 haneli rakam dizisi, ürünün kodudur. Son basamakta yer alan hane ise, kontrol kodu olarak barkodlarda yer alır.

  2. 2
    Barkod Numarası Nereden Alınıyor?

    Türkiye’de kullanılan EAN barkod sistemine, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Milli Mal Numaralama Merkezi aracılığıyla başvuru yapılabiliyor. İşlemler online ortamda da tamamlanabiliyor.

  3. 3
    Barkod Numarası Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

    Barkod numarası alınabilmesi için şahız ya da tüzel kişilik için derlenmesi gereken bazı evraklar vardır.

    Bu evraklar ise;

    • Şahsa veya firmaya ait olan vekaletname,
    • Barkod uygulanacak ürünlerin listesi,
    • Noterden onaylı taahhütname,
    • Son mali yıla ilişkin mali müşavir onaylı gelir tablosu,
    • Yeni kurulan firmalar için, gelir tablosunun yerine Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi,
    • Firmanın kaydının bulunduğu Ticaret Sanayi Odası kaydı ve faaliyet belgesi,
    • Gelir beyan etmeyen firmalar için, boş ve imzalı bir gelir tablosudur.

    Bu evraklar derlendikten sonra, gerekli kuruluşlara başvuru gerçekleştirilebilir.

Barkod Numarası Aldıktan Sonraki Süreç

Barkod numarası, ürünlere 1 yıl süreyle tahsis ediliyor. Bu süreç sonunda, TOBB-GS1 harç bedeli ödenerek sürenin uzatılabilmesi söz konusudur. Ayrıca barkod aldıktan sonra, bu barkodun bir şahıs veya kurum firmasına devri de gerçekleştirilebilir.

Devir için gerekli belgeler ise;

  • Noter tarafından hazırlanan devir sözleşmesi,
  • Barkod devralan firma tarafından imzalanan taahhütname,
  • Barkodu devralan firmanın Ticaret Sanayi Odası kayıt belgesi,
  • Barkodu devralan firmanın imza sirküsüdür.

Bu belgeler derlenerek barkodun devri, ilgili kuruluşlara yapılan başvuru ile gerçekleştirilebilir.

Barkod Tescil
  1. 1
    Barkod Tescili Zorunlu mudur?

    Barkod tescili, ürünlerin Türkiye ve uluslararası pazarlarda tanınmasını sağlayan sistemdir. Yani, yalnızca ülke içerisinde satışa sunulan ürünlerde kullanılan bir sistem değildir. Markalar, ürünlerinin dünya genelinde ticari dolaşım yapmasını sağlayabilmek adına barkod tescili yaptırmak zorundadırlar. Tescil için müracaatta bulunan firmalar, piyasada ürettikleri mallar için çok daha kolay alıcı bulma imkanına sahip olurlar. Özetle, uluslararası pazar dolaşımının kolay sağlanabilmesi adına barkod tescili yaptırmanın zorunlu olduğunu söyleyebiliriz.

  2. 2
    Barkod Tescilinde Kaç Ürün İçin Barkod Alınabilir?

    Barkod sistemi, dünya genelinde geçerli bir sistemdir. Yapılan işlemler birçok ülkeyi kapsamına almaktadır. Tescil alan firmaların, ürün sayılarına göre barkod alabilmeleri mümkün olabilmektedir. En az 1-1.000 adet ürün için barkod alınabilirken, en fazla 100.000 ürün için barkod numarası almak mümkündür.

  3. 3
    Barkod Tescili Fiyatlandırması Nasıldır?

    Barkod tescilinde ürünler için alınan barkod numaralarının fiyatlandırması, adede ve firmaların gelir tablolarına göre yapılmaktadır. Yani her firmanın hemen hemen her ürün için yaptırılan barkod tescilinde farklı bir ödeme yapması söz konusu olabiliyor. Ek olarak, TOBB-GS1 harç bedellerinin fiyatlarının da farklı olabileceğini belirtmeliyiz. Süresi biten barkodları yeniletmeye ilişkin ücret bildirimi, TOBB-GS1 tarafından barkod tescili yapan firmaya iletilmektedir.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com